КОММЕНТАРИИ



В Україні можуть з’явитися «великі батарейки» як у Маска в Австралії

27.11.2021 05:04:03

Вчора, 16 листопада 2021 року, мабуть, зовсім непоміченою пройшла дуже важлива новина. Але ж вона на крок наблизила нас до австралійського проєкту Ілона Маска — «великої батарейки», здатної накопичувати 129 мегават-годин енергії від вітряних турбін, чого достатньо для забезпечення 30 000 будинків протягом восьми годин, пише dev.ua.

А тепер ближче до суті. Вчора депутати прийняли за основу законопроєкт щодо розвитку систем накопичення енергії.

Він вводить такі поняття, як система накопичення енергії та оператор системи накопичення енергії. Фактично він виступатиме новим гравцем на ринку електроенергії. У законопроєкті визначені його права та обов’язки.

І що нам з цього?

Депутати непогано розкривають проблему в пояснювальній записці до проєкту. За прогнозом Bloomberg New Energy Finance, до 2040 року потужність акумулюючих систем енергії у світі збільшиться в 120 разів, а сукупний попит на акумулятори досягне позначки 4584 ГВтгод по місткості.

Однією з причин швидкого розвитку цього ринку є зростання потужностей відновлюваної енергетики. До 2040 року вона повинна забезпечувати 50% світового виробництва електроенергії.

У відновлюваних джерел електроенергії — будь-то вітряки, а особливо, сонячні панелі — є один великий мінус. Непередбачуваність і некерованість.

Коли вітер дме — вітряк обертається, коли сонце світить — фотовольтаїка працює.

Відповідно в енергомережах з’являються піки від перевиробництва електроенергії та сильні просідання. Наприклад, вночі, коли сонця, як відомо, немає.

Як вирішити цю проблему?

Треба побудувати великий energy storage, накопичувач енергії — бінго! Уявіть собі, великий повербанк. Це він і буде.

Законопроєкт дозволить на легальних підставах підключити цей повербанк до мережі, накопичувати на нього надлишки енергії вдень і віддавати, скажімо, вночі.

В цілому, це класна штука, яка дозволить вирівняти баланс в електричних мережах України. Чисто теоретично. Частка «зеленої» генерації в енергобалансі України за результатами 10 місяців цього року вже досягла 9%. В цілому було вироблено понад 10 ГВт/год. Левова частка припадає на сонячну генерацію.

«Зеленка» вже створила для української енергетики перші проблеми, коли криза 2020 року знизила потребу в електроенергії, а кількість вітряків і сонячних панелей неухильно зростала. Це стало однією з кількох основних причин дисбалансу всередині енергосистеми України: перевиробництво і недоспоживання.

Якби на той момент на ринку існували «великі батарейки», піки перевиробництва вдалося б згладити. Нехай сонячні панелі та вітряки працюють, хліба вони не просять. Але енергію здають не в мережу, а в «повербанк», на майбутнє, коли електроенергії стане менше і її можна буде вкинути в загальний котел.

Чи є шанс?

Зберігання енергії на літій-іонних батареях аж до останнього часу було дорогим задоволенням. І бізнес не процвітав. Але за останні 10 років вартість таких накопичувальних потужностей впала в 10 разів, зробивши їх використання більш привабливим.

Чи з’являться в Україні оператори великих батарей, на зразок Ілона Маска — це питання. Але така ймовірність підвищилася б, якби оптові ціни на електроенергію прагнули до ринкових, що формуються за принципом «попит — пропозиція», і без використання дотаційних схем.

Тоді, можливо, чесна схема збереження однієї кіловат/години в сонячний і вітряний день і продаж його в дощовий штиль матиме маржу.

Оставить комментарий